Reviews ‘Als helpen niet helpt’
Het boek ‘Als helpen niet helpt’ is in eerste instantie ontstaan en geschreven voor mensen die een partner of kind hebben met angstig of dwangmatig gedrag.
Daarnaast wordt het ook gelezen door mensen die zelf last hebben van angst of dwang en door professionals.
Niet alleen ik ben benieuwd wat je van het boek vindt, ook mensen die het nog niet kennen willen graag weten wat andere lezers ervan vinden.
Wil je hieronder jouw ervaring met ‘Als helpen niet helpt’ delen?
Dat mag onder een andere naam, als je dat fijn vindt.
Je boek vond ik heel mooi, herkenbaar en een bevestiging van wat ik in de praktijk zag. Praktisch ook, omdat ik net in de periode dat ik je boek las een gezin met een dochter met dwang begeleide. Het bevestigde voor mij hoe ik intuïtief hierin al optrok met ouders.
In het werken met partnerrelaties neem ik de thematiek mee. Niet zo zeer de dwang op zichzelf, maar meer het belang van het ontwikkelen van een gezonde eigen identiteit. Daarvoor moet je uit de overmatige zorgrol en leren bij de ander te laten wat van de ander is en zorg te dragen voor je eigen leven. Mooi om dat ook vanuit het perspectief van dwang te hebben gelezen. Het is duidelijk dat dit een doorleefd verhaal is. Dankjewel!
“Als helpen niet helpt” is een toegankelijk boek waarin je als naaste van iemand met een angst- en dwangstoornis de voorbeelden die Thea schetst meteen herkent. Zij geeft je het inzicht hoe om te gaan, als naaste, met de ingewikkelde situatie waar je in zit. Vanuit haar eigen ervaring met deze problematiek heeft zij de Boonstra Methode ontwikkeld. In dit boek legt Thea uit waarom ons helpen niet helpt. Ze geeft een ander inzicht en daarbij de handvaten. Dit boek is voor naasten, maar ook mensen die zelf te maken hebben met een angst- en dwangstoornis lezen het wel. Ik had dit boek graag een paar jaar eerder in handen gekregen. Geweldig! Dankjewel Thea!
Ik heb net het boek “als helpen niet helpt” uitgelezen. Voor de eerste keer, ik denk dat ik er de komende tijd regelmatig steun in zoek. Wat mij vooral helpt is het inzicht dat meedwangen niet helpt, hooguit averechts. En dat vermijden ook een vorm is van meedwangen. Door meedwangen en vermijden kom ik steeds verder van mezelf af te staan. Ik wil mijn eigen waarden serieus nemen en naleven. Dit boek geeft mij hierbij een steun in de rug.
Dank je wel Margreet voor je reactie.
Ik hoor van veel mensen dat ze het regelmatig openslaan en op die manier steun en inspiratie vinden.
Fijn dat dit werkt.
Eindelijk een boek voor naasten van ocd ! Herkenbaar, troostend…. Het gevoel dat je er niet alleen mee staat.
Aan mezelf werken is een moeilijke, na zoveel jaren….. Ik probeer, beetje bij beetje.
Je bent zeker niet alleen Christel. Beetje bij beetje ga je verder.
Ik heb je boek gelezen. Het geeft me ook inzicht hoe ik mee dwang. Ik doe vrijwel geen handelingen maar wel het vermijden van heel veel dingen, of continue afstemmen op de juiste timing voor bepaalde thema’s o.i.d. dus daar zit wel degelijk een groot deel waarin ik onderdeel ben van… En waarin ik dat voor mezelf niet meer wil zijn. Ik heb je boek echt met heel veel plezier en herkenning gelezen. Het is gewoon zo fijn om te lezen dat iemand t snapt, t herkent, begrijpt, het valt soort op z’n plek en waarschijnlijk hoor je dit vaak van mensen en herken je dit maar ik ben er erg blij mee. Dank je wel.
Het boek ‘ Als helpen niet helpt’ geeft herkenning en erkenning aan gezinsleden van iemand met een dwangstoornis. Het feit dat ik zoveel herkende in het boek, gaf me een belangrijke steun in de rug om het traject van het stoppen met meedwangen in te zetten. Een absolute aanrader voor iedereen die zich ook in zo’n situatie bevindt!
Het is een makkelijk te lezen boek, met veel voorbeelden en situaties waardoor je merkt wat anderen meemaken waardoor je erkenning voelt en inzichten krijgt. Hierdoor voelt het misschien minder zwaar omdat je leest dat de voorbeelden soms erger zijn dan je eigen situatie. Het boek bevat veel bruikbare tips en voorbeelden waardoor je ermee aan de slag kunt. Je kijkt op een andere manier naar een bekende situatie. En je kunt het boek er gewoon weer even bijpakken als je merkt dat je wat afdwaalt naar je oude patroon.
Wat een fijn boek! Het leest heel makkelijk. Er staan duidelijke voorbeelden en verhalen in, fijn ook écht vanuit het perspectief van de naaste. Ik heb dit boek gelezen als professional en zal het mijn bezoekers zeker aanraden te lezen. Ik denk dat het inzichten kan geven en helpend kan zijn.
Review van Hannah van Parys in tijdschrift systeemtherapie juni 2021
“Als helpen niet helpt is een boek gericht op naasten van mensen met een angst- of dwangproblematiek. Meer specifiek worden partners en ouders aangesproken. Als ervaringsdeskundige – de auteur heeft zowel een partner als een zoon die kampt met dwangklachten – weet Van Bodegraven-Boonstra de juiste toon te vinden en brengt ze een vernieuwend perspectief op de stappen die naasten zelf kunnen zetten in het omgaan met angst of dwang bij een familielid. Opvallend is echter dat deze stappen in de eerste plaats gericht zijn op de eigen persoon en dus ver afstaan van het advies dat partners vaak krijgen in het kader van een individueel behandeltraject voor de persoon met angst of dwang. ‘Dat therapeuten je nog steeds leren hoe je met die ander om moet gaan en dat daarbij weinig aandacht is voor hoe je met jezelf om moet gaan, verbaast mij’ (p. 161).
In het eerste deel is vooral de herkenbaarheid van de beschrijvingen van belang. De auteur geeft pakkende voorbeelden, in een amalgaam van contexten, zodat er voor diverse subgroepen lezers iets te halen valt. Ook worden reacties als vermijden en meedwangen op een heldere manier uitgelegd. ‘Meedwangen is een actief iets. Je doet ergens aan mee. Jij bent niet aan het dwangen. Je bent actief in de dwang van de ander’ (p. 34). Ook in het werkboek, waarin naast invuloefeningen een tiental interviews met naasten zijn opgenomen, vormt herkenning een belangrijk element. Elk interview in het werkboek eindigt met enkele tips en vragen die rechtstreeks door de geïnterviewde aan de lezer gesteld worden. Deze oefeningen, tips en vragen zetten aan tot zelfonderzoek.
Vanuit deze beschrijving van herkenbare situaties en dynamieken tussen mensen met een angst- of dwangproblematiek en hun naasten, verschuift de auteur systematisch de aandacht naar de naaste zelf. Op een soms confronterende manier stelt ze gerichte vragen aan de lezer. De kernboodschap is dat de angst of dwang waar een gezinslid mee te kampen heeft, ook de naaste in de greep houdt. Zonder ook maar een keer beschuldigend over te komen benoemt ze zaken als de eigen angst (voor escalaties, voor lange avondrituelen, voor belasting van andere gezinsleden, enzovoort) als een in stand houdende factor voor de angst- of dwangproblematiek. Het doet me als systeemtherapeut op een afdeling voor angst, dwang en stemmingsstoornissen stilstaan bij meerdere casussen waar niet enkel de individuele angst of dwang het probleem vormt, maar ook – en vooral – het feit dat naast deze persoon een gezinslid staat dat meegezogen wordt in deze emoties, vaak gerelateerd aan een eigen angstgevoeligheid.
Naar het derde deel kijk je als lezer het meeste uit. Hoe stap je uit dit patroon? Wie hoopt op een stappenplan met garantie op succes, wordt teleurgesteld. Op een integere manier beschrijft Van Bodegraven-Boonstra dat de sleutel ligt bij jezelf. Door middel van zelfreflectie, emoties doorwerken, leren loslaten en grenzen stellen, probeer je als naaste stilaan een andere positie in te nemen. Het is een intensief proces maar het harde werk loont, en daarvan tracht de auteur de lezer te overtuigen. Haar eigen methode noemt ze passend ‘de Boonstra-methode’ (p. 115). Deze omvat: inzien in welk patroon jij vastzit; de ander is geen angst of dwang, maar heeft angst of dwang; reageren vanuit je rust; duidelijk zijn; grenzen stellen; je aan je eigen afspraak houden; loslaten.
De auteur vindt een mooie balans tussen algemene adviezen en illustraties aan de hand van haar eigen verhaal. Bij het presenteren van haar eigen ervaringen stelt ze zich kwetsbaar op, en het is haar persoonlijk relaas dat het boek mede zo krachtig maakt.
Verder is het fijn te lezen hoe deze nieuwe manier van zich verhouden tot de angst en dwang van gezinsleden een wederkerige impact heeft op bijvoorbeeld de partner van de auteur. Een interview met hem wordt weergegeven in hoofdstuk 16. Hoewel de angst initieel enorm toenam bij de partner, hebben de stappen van zijn vrouw er uiteindelijk wel toe geleid dat hij een kantelpunt bereikte en zelf gemotiveerd raakte om zijn dwangproblematiek aan te pakken. ”
Lees de gehele review: https://www.tijdschriftsysteemtherapie.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/ST-33-2-08/Als-helpen-niet-helpt
In dit theorie- en werkboek met zeer toegankelijke uitleg, persoonlijke voorbeelden en opdrachten vinden dragers, naasten en iedereen die meer wil weten over dit onderwerp zeer veel praktische antwoorden. En dat is nodig, want als we weten dat zo’n 10% van de bevolking kampt met een angst- of dwangstoornis, dan kent bijna iedereen iemand die kan geholpen worden. Maar hoe help je? Door erin mee te gaan? Door boos te worden? Wanneer pas je je te veel aan? En ben je als naaste wel de geschikte persoon? Het is fantastisch hoe dit boek je praktische antwoorden geeft en je een heel eind op weg helpt! – Triene-Mie Le Compte, auteur van ‘Als liefde overleven wordt – de vele gezichten van partnergeweld’
Ik heb zelf al jarenlang last van dwang en dat werd in de loop der jaren steeds erger. Heb ook heel veel erover gelezen en therapie gehad. Maar toen ik dit boek begon te lezen was het voor mij zo’n openbaring. Vooral de puurheid en de openheid zonder moeilijke woorden, voor iedereen te begrijpen.
Mijn man herkende ook zoveel en vond dit ook een zeer waardevol boek.
Zelf werk ik al jaren als vrijwilligsters /ervaringsdeskundige bij een psychiatrische instelling en mede nu ook door dit boek kan ik het daar gebruiken. Ik heb nu de juiste handvaten .
Ondertussen gaat het bij mij nu zoveel beter met de dwanggedachten/handelingen en het boekje ligt op mijn sportkamer heeft daar een hele speciale plek en als ik zelf voel ik heb het nodig dan lees ik weer in het boekje.
Zo ontzettend blij mee dat ik dit boekje nu heb en niet te vergeten het werkboekje dat er bij zit heb ik ook zoveel aan.
Ik raad het echt iedereen aan ook mensen die denken ik heb er al zoveel over gelezen en nog kom ik niet verder en de hoop al hebben opgegeven, dan zeg ik koop dit boekje want mij heeft het zoveel gebracht en ik heb echt in hele erge mate last gehad van dwang met daarnaast complexe ptss waar ik sinds jaren een buddy hulphond voor heb en mij heeft dit boekje zoveel gebracht .
Dus koop het en zeker voor je naaste dit zal echt zoveel aan je leven kunnen veranderen ik heb deze kans gehad mede door dit boekje en dat gun ik lotgenoten ook.
Recensie door Addy Bakx bij Labyrint in Perspectief:
“Als je het niet hebt meegemaakt is het moeilijk voorstelbaar wat een angst- en dwangstoornis doet en wat de gevolgen daarvan zijn. Dit boek geeft daar inzicht in. De naaste van een gezinslid met een angst- en dwangstoornis gaat mee in de stoornis. Dat patroon kan doorbroken worden.
Thea van Bodegraven-Boonstra is als partner en ouder ervaringsdeskundige als naaste van angst en dwang. Ze ontdekte hoe zij zelf de sleutel tot verandering kan zijn door zelf te stoppen met dwangen. In haar eigen coachpraktijk: ‘Sterk in eigen kracht’ heeft zij de Boonstra-methode ontwikkeld. Die deelt zij via dit boek.”
Lees verder ….. https://labyrint-in-perspectief.nl/als-helpen-niet-helpt/#more-15725
Thea is een topper, en haar boek ook!!
Heel duidelijk, liefdevol maar ook met heldere taal.
Als naasten ‘ van ‘heb ik het met veel belangstelling gelezen en misschien denk je in t begin ;” jaja dit gaat niet werken of niet helpen of de boel gaat dan ontploffen” … ik raad de naasten aan… probeer t toch maar eens wat Thea adviseert. Het werkt!!!
Ga zo door Thea met alles wat je doet en met wie je bent.
Dit makkelijk leesbare boek vol herkenning en erkenning als familielid van iemand met dwang, is voor mij tegelijk een eye opener als een troost. Het boek biedt handvatten om zelf in je kracht te gaan staan en daarmee zet je degene met de dwang ook direct meer in zijn of haar kracht.
Dank je, Thea!
Dag Thea, Je boek heb ik al aantal keer aan ouders uitgeleend. Ik werk binnen de specialistische zorg met kinderen en jongeren. Je boek is voor mij echt een verademing geweest. Juist ook om meer taal te vinden om met ouders en broers en zussen te praten over bijv. meedwangen en de impact ervan op het gezin. Dank dus!
Ik ben gediagnosticeerd met een obsessief compulsieve stoornis en heb dit boek gekocht om me te kunnen verplaatsen in mijn naasten en/of het hen eventueel te laten lezen als ze daar behoefte aan hebben. Ik merk dat het boek me confronteert met de gevoelens van de ander en dat dit mij helpt om me te verplaatsen en het gesprek aan te gaan. Het boek is een grote steun. Je staat er niet alleen voor, ook niet als naaste van iemand die kampt met angst en dwang.
Lysanne van Boekrecensiesblog heeft een recensie geschreven over ‘Als helpen niet helpt’.
Met het boek ‘Als helpen niet helpt’ probeert Thea van Bodegraven-Boonstra naasten, van gediagnosticeerde mensen met dwang- of angststoornis, te begrijpen en ermee om te gaan. Nog altijd heerst er een taboe op GGZ-diagnoses waardoor het vooral voor naasten moeilijk is om te helpen of er zelfs over te praten.
Lees de recensie verder op https://boekrecensiesblog.nl/als-helpen-niet-helpt/
Geplaatst door Betty op https://www.droomvalleiuitgeverij.nl/product/als-helpen-niet-helpt/
Het boek is geschreven voor naasten van mensen met een Angst en Dwang klachten.
Maar eigenlijk denk ik dat veel meer mensen, naasten van mensen met een ander label, her- en erkenning zouden vinden in dit boek. Mijn dochter had bijvoorbeeld een eetstoornis.
Ik las het nu omdat ik geïnteresseerd was voor een cliënt met dwang en controle.
Maar ik vond het zo’n bad van herkenning..
Het boek is kort en bondig geschreven en beschrijft op zo’n prettige manier de “binnenwereld”. Complimenten Thea !! Voor hoe je het soms onzichtbare en ongrijpbare dingen onder woorden hebt gezet en dan nog op zo’n duidelijke en leesbare manier.
De kern van het verhaal is:
Wat gebeurt er bij jou als naaste en hoe kan je dat anders aanpakken.
In de “probleemjaren” met mijn dochter ben ik zo op zoek geweest hiernaar.
Maar ik weet nu, dat ik zo bij de anders was, dat ik bij mezelf niet meer kon voelen en er kampioen in was geworden om mentale pijn te vermijden. Niet helemaal hier te zijn op spannende momenten. Introversie of op een ander onderwerp overgaan.
Als ik nu in dezelfde situatie zou zitten, heb ik er het volste vertrouwen in dat Thea mij weer bij het voelen, herkennen en verwoorden zou kunnen brengen. Ik zou daardoor weer in mijn eigen bron komen en van daaruit in contact met de ander mijn eigen grenzen beter zou kunnen aangeven. Inmiddels heb ik NLP en Avatar trainingen gedaan om communicatiepatronen te snappen en om meer bij mijn voelen te komen.
Ik denk dat de vlucht uit het voelen en naar het hoofd gaan, willen begrijpen (of vluchten) op het moment dat je geconfronteerd wordt, door Thea feilloos opgepikt zal worden.
Yvonne van Emmerik:
Wat een verademing is dit boek voor mensen die te maken krijgen met iemand met angst en dwang in het gezin! Dat kan je kind zijn of je partner of iemand anders die je na staat.
Het is niet alleen heel moeilijk en verdrietig om je naaste te zien lijden aan angst en dwang het is ook diep ingrijpend voor degenen die hem of haar omringen. Hoe blijf je daarin overeind? Hoe blijf je jezelf? Dat is bijna niet te doen. Simpel gezegd: je kunt jezelf behoorlijk kwijt raken. Tot nu toe was er weinig begeleiding speciaal voor ouders of partners van deze patiënten. Je moest zelf zien uit te vinden hoe ermee om te gaan en om te weten wat je wel of niet moest doen om de patiënt te helpen om dan tot de ontdekking te komen dat jouw manier van ‘helpen’ niet helpt. Om wanhopig van te worden!
Thea van Bodegraven-Boonstra weet als geen ander hoe dat is. Zij heeft een partner en een zoon met de diagnose angst en dwangstoornis. Zij heeft jarenlang alle frustratie, de onmacht, de boosheid en het verdriet beleefd tot ze eindelijk tot de slotsom kwam dat het zo niet verder ging en hulp ging zoeken. Zij is bij haar zoektocht terecht gekomen bij een cursus van de Angst, Dwang en Fobiestichting.
Daar kreeg zij waardevolle handvatten aangereikt die zij heeft toegepast en vandaaruit ging zij verder in haar ontwikkeling, deed ontdekkingen en ging zelf lotgenoten helpen. Ze ontwikkelde een onlinecursus voor lotgenoten en ging mensen begeleiden die met angst en dwang in hun gezin te maken hadden.
Uit dit alles is dit boek voortgekomen.
Dit boeiende boek geeft lucht aan degenen die iemand met dwang van nabij meemaken.. Alleen al door de herkenning, het begrip en het gevoel dat je niet de enige bent die ermee worstelt.
Het is helder en duidelijk geschreven en het geeft handreikingen en rust.
Er worden veel aspecten en vormen van angst en dwang besproken en ik denk dat veel ’meelijders’ zich aangesproken zullen voelen.
Er staan behalve fragmenten, ontleend aan de realiteit, ook persoonlijke stukken van de schrijfster in. Die zijn openhartig en ontroerend en ze geven het gevoel: ‘Als zíj het kan, dan kan ik het ook.’ Daarbij word je door het hele boek heen aangemoedigd en hoef je je niet langer meer machteloos te voelen.
De grote verdienste van dit boek is dat het je laat zien dat ‘meedwangen’ niets oplost en dat je met aanpassen en voegen de dwang van je naaste in stand houd en zo absoluut niet helpt. Als het je lukt de liefdevolle adviezen van Thea van Bodegraven in dit boek op te volgen en je eigen te maken ontdek je dat je ruimte krijgt, weer jezelf kunt worden en daarmee blijk je je naaste die lijdt aan angst en dwang meer te helpen dan je dacht.
https://www.hebban.nl/recensie/marjan-van-druenen-over-als-helpen-niet-helpt
Recensie van recensent Marjan van Druenen over ‘Als helpen niet helpt’.
Ik heb een aantal sessies bij Thea gevolgd en was erg benieuwd naar het boek wat Thea aan het schrijven was.
Inmiddels heb ik het boek en het werkboek gelezen. De verhalen die zij beschrijft zijn heel herkenbaar. De worsteling die je voelt, alle adviezen die je hebt gekregen en die niet blijken te werken, wat altijd heeft gewerkt en nu ineens niet meer blijkt te werken, het maar niet verder komen en merken dat de situatie steeds weer escaleert.
Het boek voelt voor mij als een erkenning voor deze worsteling. Het verdriet om je kind wat lijdt en het verdriet wat je voelt omdat jouw hulp niet helpt. De sessies bij Thea hebben mij geholpen om weer op mijzelf te focussen en in mijn eigen kracht te komen. Het boek heb ik in korte tijd uitgelezen. Het geeft kort en krachtig uitleg en geeft praktische tips over wat je kunt doen om zelf aan de slag te gaan. Thea heeft haar eigen ervaringen zo in het boek verwerkt, dat ze voor mij als een steun in de rug zijn. Het geeft hoop dat er een uitweg is in een voor jezelf soms uitzichtloze situatie.
Dank je Thea!
Je laat zo helder en haarfijn zien hoe overdracht en projectie werken. En wat bemoedigend, dat je steeds de menselijke maat toont. Zo blijf ik betrokken en krijg ik permissie om te kijken naar mijn eigen onhandigheid. Zo van: ja, heh heh, mag het even!
Mooi boek hoor!
Van Willem de Bondt (trainer Plata opleidingen in Leiden) geplaatst op LinkedIn op 20 februari 2020
Ik heb je boek en werkboek met een steeds groeiende bewondering gelezen.
De opbouw van je boek is logisch en daardoor gemakkelijk te volgen en te begrijpen. Je verwijst daar waar nodig naar een ander hoofdstuk. Hierdoor blijf je in het betreffende hoofdstuk krachtig in je verhaal, je bouwt de positieve spanning op dat er nog uitleg komt ( je wilt zo wie zo verder lezen omdat het verhaal nog niet compleet is/ je zet eerst het gebouw neer voordat je de kamers gaat inrichten) en je geeft hoop dat er iets te veranderen mogelijk is.
De uitleg wat de OCD en angst inhoudt leg je duidelijk uit adv voorbeelden, uitleg waarom naasten gaan geruststellen en hoe dat ontwikkeld tot een meedwangen is duidelijk en verklaarbaar. Dit maakt dat een naaste begrip voor zichzelf kan krijgen en hopelijk ook voelt. Je uitleg over hoe emotionele chantage door de angst en dwang werkt en welk effect dat heeft op de naaste en de relatie is helder beschreven.
Je Boonstra methode is logische opgebouwd. De ene stap is voorwaardelijk voor de volgende stap. Eerst het fundament dan de inrichting van de kamers.
Je legt de stappen kort en bondig uit waardoor er al de mogelijk bestaat dat je lezers meer inzicht kunnen krijgen.
De hoofdstukken na je Boonstra methode zijn een cadeautje. Het is daardoor geen theoretische verhandeling , maar een boek dat je laat lezen wat er gebeurd als je bewust kiest jezelf te willen veranderen. Dat het kan, dat het werkt, dat het met vallen en opstaan is, dat het een verwerkingsproces van jezelf kan opleveren. Dat dat pijnlijk kan zijn, maar juist ook een teken dat het proces dat je doormaakt helend werkt. Het geeft jezelf inzicht, handvatten om het blijvend anders te doen met ups and downs.
Je werkboek geeft inzicht in de vele verschillende situaties waarin mensen kunnen verkeren. Het maakt dat je lezers erachter kunnen komen dat hun situatie vergelijkbaar is, maar ook anders. Dat je methode hun helpt inzicht te verkrijgen in hun rol. En dat je naast je boek en werkboek een goede coach nodig hebt die je steunt in het veranderproces. Dat houd je op de been. Positieve bekrachtiging, vragen gesteld krijgen (en juist geen oordeel) over hoe je iets hebt aangepakt waardoor je inzicht krijgt of het heeft bijgedragen aan de dwang en angst of aan lief geweest zijn voor jezelf.
De vragen in je werkboek sluiten goed aan bij de interviews, en ze laten je nadenken over je eigen handelswijze. Een onmisbaar onderdeel van je uitgave.
Je man en zoon geven aan dat jouw werk er niet geweest zou zijn zonder hun. Hun situatie is de basis geweest. De bouwgrond. Jij bent degene die het fundament daarna heeft gebouwd en alle kamers hebt ingericht!
Ik ben heel erg onder de indruk van hetgeen je hebt weten neer te zetten. Dat vraagt enorm veel energie, kracht, doorzettingsvermogen, liefde voor jezelf en voor je gezin. En durf om het te gebruiken voor de hulp naar anderen.
Dat nog vele mensen de moed hebben of ontdekken om de stap te zetten om zelf te veranderen. Jij hebt die stap eerder gezet, je wist niet waar het uit zou komen. Je volgt gewoon je proces. Zoals je nu niet weet welk effect dit boek gaat hebben op individuele mensen en de samenleving. Je volgt gewoon het proces.
Wat ik aan Thea zelf en haar boek zo bijzonder waardeer is dat zij je niet laat kijken naar je partner of kind, maar naar jezelf.
Hoe cliché het ook is dat je alleen jezelf en niet de ander kúnt veranderen, herken ik die neiging en de worsteling als partner van iemand met een psychische aandoening, om dingen te doen of juist te vermijden in de hoop dat..
Ik zie dat regelmatig ook bij mijn cliënten, die vaak uit de frustratie en onwetendheid zeggen: ‘Hij heeft toch een probleem, waarom móet ik veranderen!?’
In haar boek gaat Thea daar eerlijk op in. Maar zij laat daar niet bij en bespreekt ook ‘het waartoe’ en ‘het hoe’ te veranderen. En dat doet zij door middel van haar eigen ervaring, professionele inzichten, verhalen van anderen en reflecterende opdrachten.
Als ik dit boek met de drie woorden zou moeten beschrijven dan zou dat zijn: persoonlijk, eerlijk en praktisch.
Ik kan met een gerust hart zeggen dat dit boek aan te raden is voor elke naaste die te maken heeft met een vergelijkbare situatie. Want ongeacht de diagnose, zijn de gevolgen voor de naasten universeel én hoe je met een dergelijke situatie om kunt gaan, het maatwerk.
Op LI zag ik in het begin van de week dat een connectie een vraag stelde over het boek. Omdat ik als Kinder&Jeugdpsycholoog (ook) kinderen met dwang begeleid, heb ik deze week het boek besteld, wat trouwens heel leuk ingepakt was door De Droomvallei. Achter elkaar gelezen en wat een goede aanvulling op de werkboeken die voor kinderen bestaan, juist voor de ouders of andere gezinsleden. Een logische opbouw in het boek en dan “De Boonstra- Mehode”. Mooi, fijn met wat een empowerment. Ook heel fijn dat Thea benaderbaar was en meedacht. Top!
Afgelopen maandag belde ik met de Landelijke Stichting Familie Vertrouwenspersoon waar ik een heel fijn gesprek had met Jose. Aan het eind van het gesprek raadde zij mij uw boek aan. Wat een timing! Het is echt net uit begrijp ik.
Besteld en woensdagavond in 1 ruk uitgelezen.
Dankzij uw boek weet ik nu dat ik een meedwanger ben, dat ik van begin af aan aan het geruststellen ben gegaan. Dat haar angst mij gechanteerd heeft en mijn angst is dat onze vriendschap geen stand houd als we hier geen vorm voor gaan vinden. Dat ik mag loslaten en mijn eigen ding mag doen. En dat zij verantwoordelijk is voor haar eigen keuzes.
Heel, heel erg hartelijk bedankt dus voor uw boek en het ontwikkelen van de Boonstra-methode!
Ik heb de therapie gevolgd bij Thea en wilde ook graag het boek lezen. Het boek leest erg gemakkelijk. Ik herken echt veel situaties. Als je het boek leest krijg je telkens weer tools en inzichten hoe je kunt handelen als een van je naasten dwanggedachten heeft. Dit is super fijn om de situatie thuis prettig te houden. En kijken naar jezelf leert jou om in je kracht te komen en te blijven! Dankjewel thea, door jou therapie ben ik sterker in mijn schoenen komen te staan aangezien ik nu beter weet hoe dwang in elkaar zit.
Ik heb al veel boeken over dwang gelezen maar dit boek geeft wel een andere kijk op mijzelf. Het is duidelijk en toegankelijk geschreven. De vragen en opdrachten lijken eenvoudig maar dwingen me om naar mezelf te kijken in plaats van naar mijn vrouw.
Het is een heel mooi en toegankelijk geschreven boek. Een boek dat concrete handvatten geeft aan naasten van mensen die kampen met angst- of dwangproblemen.
Mijn 21-jarige dochter las jouw artikel in het Noord-Hollands Dagblad. Ze vond het geweldig om te lezen want ze herkende haar eigen dwang er in. Samen zijn we nu bezig om je boek te lezen en de opdrachten te maken. Dit is voor het eerst dat we er met elkaar over kunnen praten.